Sok z czerwonej porzeczki

Opublikowano: 20.10.2021 r.
Porzeczki czerwone i cukier to wszystko, czego potrzebujesz, żeby zrobić pyszny domowy sok z czerwonej porzeczki. Tym prostym przepisem z tylko dwoma składnikami stworzysz naturalny, słodki napój, który zachwyci swoją świeżością. Idealny sposób na wykorzystanie nadmiaru porzeczek i cieszenie się ich smakiem przez cały rok.
Składniki dla 10 porcji:
- Porzeczki czerwone - 3000 g
- Cukier - 1500 g (7 szklanek)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, słoiki, sitko
Przepis krok po kroku
- Owoce umyj dokładnie.
- Porzeczki przełóż do garnka i zasyp cukrem, dodaj sok wyciśnięty z cytryny i zagotuj.
- Gotuj na wolnym ogniu, aż owoce puszczą sok.
- Następnie zawartość garnka przecedź na sitku lub gazie.
- Wyparz słoiki i przelej do nich sok, zakręć.
- Słoiki umieść w garnku i wlej wody do 2/3 wysokości.
- Gotuj przez 10 minut na średni ogniu.
- Po tym czasie słoiki wyjmij i postaw dnem do góry.
- Przestudzone słoiki odwróć i przechowuj je w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Komentarz dietetyka
Sok z czerwonej porzeczki to dobre źródło naturalnych antyutleniaczy. Sok wykonany w domu mimo iż zawiera cukier jest zdrowszym napojem niż gotowe sklepowe soki i gazowane wyroby. Sok nie zawiera konserwantów.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny