Sok z czereśni
Opublikowano: 23.11.2022 r.
Czereśnie i cukier - to wszystko, czego potrzebujesz, żeby przygotować przepyszny sok z czereśni. Wystarczy trochę czasu i odrobina cierpliwości, żeby cieszyć się intensywnie owocowym napojem, który idealnie sprawdzi się na upalne dni lub jako dodatek do deserów. Prosty przepis i wspaniały, naturalny smak gwarantowany!
Składniki dla 14 porcji:
- Czereśnie - 1300 g
- Cukier - 500 g
- Przyprawy - sok z cytryny
Liczba porcji: 14
Będziesz potrzebować:
- garnek, sitko, drylownica do wiśni, lejek, butelka szklana, ściereczka
Przepis krok po kroku
- Umyj czereśnie i wydryluj.
- Zagotuj 700 ml wody.
- Do wrzącej wody włóż owoce i gotuj 15 minut na wolnym ogniu.
- Ugotowany sok odłóż na całą noc.
- Sok następnego dnia przecedź przez sitko.
- Sok bez owoców odstaw na 5 godzin.
- Po tym czasie wsyp cukier i wlej sok z połowy cytryny.
- Wszystko gotuj 40 minut na minimalnej mocy palnika.
- Gorący syrop wlej za pomocą lejka do butelek i dobrze zakręć.
- Do garnka włóż ściereczkę i butelki z syropem.
- Wlej wodę w 3/4 wysokości słoików, zagotuj.
- Pasteryzuj 10 minut od momentu, gdy woda zacznie wrzeć.
- Studź butelki w garnku.
- Gotowy syrop podaje się poprzez rozcieńczenie z wodą.
Komentarz dietetyka
Zawartość cukru w syropie sprawia, że sok nie jest przeznaczony dla osób chorych na cukrzycę lub insulinooporność. Czereśnie dostarczają takie związki mineralne jak m.in. potas czy jod. Korzystnie wpływają na poziom cholesterolu poprzez jego obniżenie.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości