Sok z cebuli

Opublikowano: 02.06.2025 r.
Cebula i cukier to kluczowe składniki soku z cebuli. Ten prosty przepis bazuje na naturalnym słodziku, który łagodzi intensywność cebuli, tworząc zaskakująco smaczny napój. Dodatkowe składniki nie są konieczne, a efekt końcowy może zaskoczyć niejednego smakosza. Przekonajcie się, jakie to banalnie proste!
Składniki dla 10 porcji:
- Cebula - 400 g (4 sztuki)
- Cukier - 40 g (4 łyżki)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- słoik
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Przełóż ją do słoiczka i zasyp cukrem.
- Wymieszaj, zostaw pod przykryciem i odstaw na kilka godzin.
- Po tym czasie przelej syrop przez gazę.
Komentarz dietetyka
Pomimo że sok z cebuli jest niezwykle zdrowy, ponieważ zawiera wiele witamin i charakteryzuje się właściwościami antywirusowymi i antybakteryjnymi. Jednak duża zawartość cukru może niekorzystnie wpływać np. na szkliwo.
~ Oliwia Gawron, dietetyk