Sok z buraka kiszonego

Opublikowano: 25.08.2025 r.
Burak, czosnek i sól – te proste składniki wystarczą, żeby przygotować pyszny sok z kiszonych buraków. Dzięki dodatkowi chleba żytniego razowego, probiotyki będą miały idealne warunki do rozwoju. Ten naturalny napój to bomba witaminowa i doskonały sposób na wzmocnienie odporności. Sprawdź, jak łatwo można go zrobić samodzielnie!
Składniki dla 10 porcji:
- Burak - 1000 g
- Chleb żytni razowy - 35 g
- Czosnek - 35 g
- Sól - 30 g
- Przyprawy - sól, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- słoik 5 l
Przepis krok po kroku
- Buraki obierz, pokrój na małe kawałki.
- Ułóż je w dużym, szklanym słoiku, przekładając je plasterkami czosnku, listkami laurowymi oraz kulkami ziela angielskiego.
- Buraki zalej 2 litrami zimnej, przegotowanej wody z dodatkiem soli. Woda musi przykryć całość.
- Na wierzchu ułóż kromkę pieczywa razowego, przykrywamy naczynie talerzem i odstawiamy całość w ciemne, chłodne miejsce. Buraki powinny być gotowe po 7 dniach.
- Po tym czasie zakwas odcedź i przelej do czystego słoika.
- Sok z kiszonych buraków przechowuj w lodówce.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo cennych witamin i składników.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny