Sok z aronii
Opublikowano: 22.05.2021 r.
Cukier, sok z cytryny i aronia to trio, które sprawia, że ten sok jest wyjątkowy. Połączenie naturalnej cierpkości aronii ze słodyczą cukru i odświeżającą nutą cytryny tworzy napój pełen smaku i aromatu. Przyda się na leniwe popołudnie czy na zimowe wieczory, dodając energii i witamin.
Składniki dla 6 porcji:
- Cukier - 600 g (3 szklani)
- Sok z cytryny - 60 ml (6 łyżek soku wyciśniętego z 2 cytryn)
- Aronia - 1500 g
- Liście aronii - 3 g (1 garść)
- Liście wiśni - 3 g (1 garść)
- Liście mięty - 2 g (1 garść)
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duży garnek, słoiki, metalowe sito, gaza, tłuczek, rękawiczki, lejek
Przepis krok po kroku
- Owoce opłucz i pozbądź się ogonków. Gdy aronia się osuszy, przełóż ją do woreczków i schowaj do zamrażalki na 24 h.
- Po 24 h zamrożoną aronię umieść w garnku i pozostał do całkowitego odmrożenia.
- Słoiki i nakrętki opłucz, wyparz i osusz.
- Cytryny zroluj, przyciskając do deski. Następnie cytryny przekrój na pół i wyciśnij z nich sok. Otrzymany sok przelej przez sitko.
- Liście aronii, wiśni i mięty opłucz.
- Do garnka z aronią dodaj liście aronii, wiśni i mięty. Całość zalej wodą (3 szklanki, 750 ml). Zagotuj, a potem na małym ogniu pod przykryciem gotuj 30 min.
- Po 30 min odstaw na 1 h, aby aronia puściła więcej soków.
- Na drugim garnku umieść metalowe sitko oraz gazę. Przelej tam zawartość garnka. Owoce zatrzymane na gazie utłucz tłuczkiem, a następnie zawiń gazę i wyciśnij pozostały sok z owoców.
- Do garnka z sokiem dodaj cukier oraz sok z cytryny. Całość gotuj do całkowitego rozpuszczenia cukru (cały czas mieszając).
- Sok rozlej do słoików. Gdy po chwili piana zniknie, dobrze zakręć słoiki.
- W garnku umieść ściereczkę, a następnie włóż tam słoiki i zalej je gorącą wodą (woda powinna sięgać 3/4 wysokości słoików). Gotuj 20 minut.
- Następnie ostrożnie wyjmij słoiki. Sprawdź, czy są dobrze zakręcone i umieść je do góry dnem. Odstaw je tak na 24 h w zaciemnione miejsce.
- Po tym czasie słoiki możesz odłożyć do swojej spiżarni lub umieścić w piwnicy.