Sok z agrestu
Opublikowano: 04.04.2022 r.
Agrest i cukier to główne składniki, dzięki którym zrobisz pyszny, domowy sok z agrestu. Tylko te dwa produkty wystarczą, żeby stworzyć coś naprawdę wyjątkowego. Soczysty agrest dostarcza zastrzyku smaków, a cukier delikatnie je podkreśla, tworząc idealny balans. Ten prosty przepis zaskoczy cię swoją łatwością i smakiem.
Składniki dla 5 porcji:
- Agrest - 600 g
- Cukier - 300 g
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- garnek, sitko, butelka szklana
Przepis krok po kroku
- Agrest dokładnie myjemy. Z owoców usuwamy ogonki.
- Gotowy agrest przekładamy do garnka, a następnie zalewamy go wodą (375 ml). Owoce gotujemy do miękkości.
- Na drugi garnek nakładamy metalowe sito z drobnym splotem. Przelewamy przez nie zawartość garnka. Pozostałe owoce na sitku dokładnie przecieramy łyżką.
- Do powstałego soku dodajemy cukier. Mieszankę gotujemy do momentu jego rozpuszczenia.
- Gorący sok przelewamy do butelek lub słoika. Naczynia pasteryzujemy.
Komentarz dietetyka
Sok ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać go okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk