Sok imbirowy

Opublikowano: 25.08.2025 r.
Imbir, cytryna i miód - to trio, które daje niepowtarzalny smak soku imbirowego. Lekko pikantny od imbiru, orzeźwiający dzięki cytrynie i delikatnie słodki za sprawą miodu, ten napój to prawdziwa bomba smakowa i zdrowotna. Prosty, a jednocześnie pełen charakteru skład idealnie balansuje między ostrym a słodkim.
Składniki dla 4 porcji:
- Imbir korzeń - 500 g
- Cukier - 150 g
- Cytryna - 300 g (3 duże sztuki)
- Miód - 100 g
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Imbir pokrój w drobną kostkę.
- Umieść imbir w garnku i dodaj cukier.
- Wyciśnij sok z cytryny i wlej do garnka.
- Wlej 1 l wody i zagotuj.
- Odstaw do wystudzenia.
- Przecedź przez sito i dodaj miód.
- Wymieszaj i wlej do słoików.
- Zakręć dokładnie i wstaw do garnka.
- Gotuj przez 10 minut.
- Słoiki wyjmij z garnka i postaw do wystudzenia do góry dnem.
- Przechowuj w chłodnym ciemnym miejscu.
Komentarz dietetyka
Sok imbirowy to bardzo dobre źródło minerałów i witamin. Sok jest niskokaloryczny i świetnie sprawdzi się jako napój bezalkoholowy dla całej rodziny. Można go przygotować także w wersji bez dodatku cukru.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny