Soczysty kurczak z piekarnika
Opublikowano: 30.06.2023 r.
Kurczak, olej rzepakowy i sok z cytryny – to klucz do soczystego kurczaka z piekarnika! Potrzebujesz tylko tych kilku składników, by stworzyć danie, które zachwyci wszystkich przy stole. Prosty, ale niebanalny przepis na pysznego kurczaka, który doskonale sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalne okazje.
Składniki dla 4 porcji:
- Kurczak cały - 2000 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Sok z cytryny - 30 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, kurkuma, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Kurczaka umyj i osusz.
- Przygotuj marynatę. Wymieszaj w misce: 2 łyżeczki soli, łyżeczkę papryki słodkiej, łyżeczkę pieprzu, pół łyżeczki kurkumy, łyżeczkę czosnku granulowanego, sok z cytryny, łyżkę majeranku oraz olej.
- Kurczaka natrzyj przygotowaną marynatą i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na dno naczynia wlej szklankę wody, aby podczas pieczenia kurczak nie stał się suchy.
- Kurczaka piecz przez około 1,5 h w 190 st. C, pamiętając, aby co 15 minut polewać go wytapiającym się z niego sosem, dzięki temu zyska złocisty kolor. Podawaj z ulubionym dodatkiem skrobiowym.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja ,która dostarcza dużą ilość białka.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny