Soczyste udka z piekarnika
Opublikowano: 24.06.2021 r.
Udka kurczaka ze skórką, obficie skropione oliwą z oliwek i delikatnie doprawione sokiem z cytryny – oto przepis na idealny obiad! Dzięki prostym, ale starannie dobranym składnikom, każde udko będzie soczyste i pełne smaku!
Składniki dla 4 porcji:
- Udko kurczaka ze skórą - 640 g (4 szt)
- Oliwa z oliwek - 180 ml (12 łyżek)
- Sok z cytryny - 5 ml (1 łyżeczka)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, papryka ostra, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska
Przepis krok po kroku
- W dużej misce zmieszaj ze sobą 10 łyżek oliwy, sok z cytryny i wszystkie przyprawy.
- Udka umyj i zamocz w misce z przyprawami, całość dobrze wetrzyj w mięso.
- Całość wstaw do lodówki na 2 godziny, by dobrze się zamarynowało.
- Naczynie żaroodporne polej 2 łyżkami oliwy i przełóż do niego mięso.
- Piecz je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 60 minut.
Komentarz dietetyka
To danie warto połączyć z kaszą lub ziemniakami i surówką, by tworzyło dobrze zbilansowany i zdrowy posiłek.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny