Soczysta karkówka z piekarnika

Opublikowano: 18.07.2025 r.
Karkówka wieprzowa, czosnek, oliwa z oliwek i wytrawne białe wino – to te składniki sprawią, że nasza karkówka z piekarnika będzie soczysta i aromatyczna! Mięso dokładnie natrzemy czosnkiem i odstawimy, żeby przeszło smakiem. Oliwa z oliwek dodaje delikatności, a białe wino wytrawne sprawia, że karkówka rozpływa się w ustach.
Składniki dla 15 porcji:
- Karkówka wieprzowa - 2000 g
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Oliwa z oliwek - 40 ml
- Wino białe wytrawne - 125 ml (pół szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy, oregano
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, lodówka, naczynie żaroodporne z pokrywką
Przepis krok po kroku
- Mięso opłucz i osusz.
- Do miski przeciśnij czosnek przez praskę, dodaj do niego 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę pieprzu, 1 łyżeczkę tymianku, 1 łyżeczkę majeranku, 1 łyżeczkę oregano.
- Mięso natrzyj mieszanką przypraw oraz połową oliwy z oliwek.
- Do naczynia do zapiekania ułóż po 2 ziela angielskie oraz liście laurowe, następnie połóż na nich mięso i na jego wierzch ułóż ponownie po 2 ziela angielskie oraz liście laurowe.
- Mięso zakryj pokrywką i wstaw do lodówki na noc.
- Następnego dnia rano nakłuj widelcem mięso i ugniataj je ze wszystkich stron, aby przyprawy dokładnie wniknęły w dalsze części mięsa.
- Mięso ponownie wstaw do lodówki na noc.
- Następnego dnia mięso wysmaruj pozostałą oliwą i do naczynia z mięsem wlej wino.
- Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 250 st. C przez około 20 minut pod przykryciem. Następnie zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz przez kolejne 100 minut pod przykryciem (w 50 minucie pieczenia przewróć mięso na drugą stronę). Im lżejszy kawałek mięsa wybierzesz, tym krócej należy je piec.
- Upieczone mięso wyciągnij wraz z naczyniem do zapiekania i pozostaw na kilkanaście minut, aby wchłonęło soki. Następnie podziel je na kawałki i podawaj jako obiad.
- Wystudzone mięso podawaj jako dodatek do kanapek.
Komentarz dietetyka
Soczysta karkówka z piekarnika to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe lub wędliny na kanapki. Karkówka jest mięsem, które zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego warto ograniczyć jej ilość w diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny