Soczewica z warzywami
Opublikowano: 02.11.2021 r.
Soczewica zielona, cebula, pieczarki, pomidory w puszce i ser żółty to główne składniki tego przepisu na soczewicę z warzywami. Dzięki nim danie jest sycące, aromatyczne i pełne smaku. Soczewica dostarcza białka, a warzywa dodają daniu świeżości i koloru. Pomidory z puszki i ser żółty sprawiają, że całość jest soczysta i kremowa.
Składniki dla 6 porcji:
- Soczewica zielona - 300 g
- Cebula - 100 g (1 duża sztuka)
- Pieczarki - 200 g (7 dużych sztuk)
- Marchewka - 150 g (1 duża sztuka)
- Pomidory w puszce - 600 g
- Cukinia - 200 g (1 mała sztuka)
- Ser żółty - 150 g
- Kolendra świeża - 40 g
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, kumin, czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Soczewicę umieść w garnku, zalej wodą, dodaj łyżkę soli i gotuj do miękkości.
- Cebulę i czosnek obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej, następnie zeszklij cebulę i czosnek.
- Pieczarki pokrój w plastry i dodaj na patelnię, duś aż z pieczarek wyparuje woda.
- Marchew obierz i pokrój w słupki.
- Pokrój w kostkę cukinię i dodaj na patelnię wraz z marchwią i pomidorami z puszki.
- Duś warzywa przez 10 minut, na koniec dodaj soczewicę, dopraw solą, kuminem i pieprzem.
- Zetrzyj na tarce ser i dodaj do dania.
- Podawaj danie posypane kolendrą bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarz dietetyka
Soczewica z warzywami to doskonałe danie wegetariańskie. Soczewica jest wspaniałym źródłem błonnika pokarmowego. Danie jest syte i zawiera niską ilość kalorii.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny