Śniadanie wiedeńskie
Opublikowano: 04.09.2022 r.
Frankfurterki wieprzowe, jajka i chrupiący chleb pszenny to główne składniki śniadania wiedeńskiego. Do tego pyszne plastry sera ementaler i delikatna szynka kanapkowa. Wszystko podane z odrobiną masła i dżemem śliwkowym dla słodkiego akcentu. Klasyka prostoty i smaku na poranny start!
Składniki dla 1 porcji:
- Frankfurterki wieprzowe - 120 g (2 sztuki)
- Jajko - 2 szt.
- Masło - 10 g (1 łyżka)
- Chleb pszenny - 120 g (2 kromki)
- Ser ementaler - 40 g (2 plastry)
- Szynka kanapkowa - 40 g (2 plastry)
- Miód - 10 g (1 łyżka)
- Dżem śliwkowy - 20 g (2 łyżki)
- Musztarda - 20 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, toster
Przepis krok po kroku
- Kiełbaski i jajka ugotuj w wodzie.
- Pieczywo przygotuj w tosterze.
- Ugotowane kiełbaski i jajka przełóż na talerz, obok połóż przygotowane tosty.
- Dodaj na talerz resztę składników.
Komentarz dietetyka
Śniadanie wiedeńskie składa się z kilku produktów, sam zadecyduj, z czym zjesz tosta do jajek i kiełbasek.
~ Oliwia Gawron, dietetyk