Śmietanowiec z mascarpone

Opublikowano: 04.09.2023 r.
Mascarpone, śmietanka kremowa 30%, herbatniki i truskawki – to kluczowe składniki śmietanowca z mascarpone. Ten deser jest prosty i pyszny, dzięki połączeniu aksamitnego mascarpone z puszystą śmietanką, chrupiących herbatników i świeżych truskawek. Idealny na letnie popołudnia lub specjalne okazje.
Składniki dla 10 porcji:
- Galaretka - 77 g (truskawkowa)
- Truskawki - 100 g
- Herbatniki - 200 g
- Masło - 20 g (roztopione)
- Mascarpone - 250 g
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Żelatyna - 40 g
- Serek homogenizowany waniliowy - 200 g
- Przyprawy - cukier
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- mikser, forma do tarty 25 cm, lodówka
Przepis krok po kroku
- Herbatniki pokrusz, połącz z roztopionym masłem. Wyłóż herbatniki na formę na tartę posmarowaną masłem.
- Rozrób żelatynę w szklance gorącej wody. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny i odstaw do wystudzenia.
- Śmietanę ubij na sztywno, dodawaj stopniowo cukier puder. Pod koniec ubijania dodaj ser mascarpone i serek homogenizowany.
- Jeszcze chwilę wymieszaj i dodaj łyżkę soku z cytryny.
- Wlej ostudzoną żelatynę i dobrze połącz masę. Masę wlej na przygotowany wcześniej spód i wstaw do lodówki na 20 minut.
- Galaretkę rozpuść w 250 ml gorącej wody, odstaw do lekkiego stężenia.
- Po tym czasie, truskawki umyj, usuń szypułki, pokrój na pół. Na schłodzone ciasto wyłóż truskawki i zalej je tężejącą galaretką.
- Ciasto schłodź w lodówce przez 2 h.
Komentarz dietetyka
Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny