Śmietanowiec
Opublikowano: 10.06.2021 r.
Śmietana 18%, śmietanka kremowa 36% oraz cukier puder – to trio, które w tym przepisie tworzy prawdziwą magię. Śmietanowiec to pyszne, lekkie ciasto, które zaskoczy prostotą, ale i efektownością. Idealne połączenie kremowych warstw sprawia, że jest to deser na każdą okazję, a kolorowe galaretki nadają mu niepowtarzalny wygląd.
Składniki dla 10 porcji:
- Galaretka - 300 g (3 kolorowe 2 przezroczyste)
- Śmietana 18% - 350 g
- Śmietanka kremowa 36% - 400 ml
- Cukier puder - 50 g (5 łyżek)
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, czajnik, miseczka
Przepis krok po kroku
- Każdą z kolorowych galaretek rozpuść w szklance gorącej wody, dokładnie wymieszaj i przelej do małych miseczek. Odstaw je do ostudzenia. Gdy całkiem stężeją pokrój je na małe kwadraty.
- W dużej misce rozpuść 2 bezbarwne galaretki w 2 szklankach gorącej wody. Dokładnie je wymieszaj i poczekaj, aż odrobinę stężeją.
- W osobnym naczyniu ubij na sztywną pianę śmietanę wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawaj do masy po łyżce śmietany, cały czas ubijając.
- Następnie wlewaj małymi porcjami przezroczyste galaretki i ubijaj masę, by nie było żadnych grudek.
- Masę wymieszaj z galaretkami i przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do lodówki na 1-2 godziny.
Komentarz dietetyka
Ten deser nie powinien pojawiać się w diecie zbyt często ze względu na duży udział cukru prostego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny