Smażony ser
Opublikowano: 07.12.2021 r.
Jeśli lubisz ser gouda oraz chrupiącą panierkę, to ten przepis na smażony ser jest dla ciebie! Kluczowe składniki to gruba kostka sera, jajka, bułka tarta i mąka pszenna. Dodatkiem, który ożywi smak, jest soczysty ogórek konserwowy i majonez, a całość dopełni świeży koperek ogrodowy. Gotowy na kulinarne wyzwanie?
Składniki dla 5 porcji:
- Ser gouda - 500 g
- Jajko - 5 szt.
- Bułka tarta - 150 g
- Mąka pszenna typ 500 - 100 g (pół szklanki)
- Ogórek konserwowy - 200 g
- Majonez - 150 g
- Koperek ogrodowy świeży - 20 g (1 pęczek)
- Cebula - 130 g (2 małe sztuki)
- Olej rzepakowy - 300 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Ser pokrój na grube plastry.
- W misce rozbełtaj jedno jajko.
- Na osobne talerze wysyp mąkę pszenną i bułkę tartą.
- Ser panieruj w mące pszennej, następnie w jajku i bułce tartej.
- Czynność powtórz, aby panierka dobrze pokrywała ser.
- Na głębokiej patelni rozgrzej olej rzepakowy i usmaż kawałki sera.
- Ugotuj jajka na twardo.
- Obierz z łupiny i posiekaj.
- Pokrój drobno cebulę i ogórki w occie.
- W misce umieść jajka, cebulę i ogórki, dodaj posiekany koper, sól, pieprz i majonez.
- Smażony ser podawaj z sosem tatarskim.
Komentarz dietetyka
Smażony ser jest daniem zawierający bardzo dużo kalorii. Tłuszcz nasycony nie powinien być spożywany w dużej ilości przez osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu. Danie powinno być spożywane maksymalnie raz na dwa tygodnie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny