Smażony ryż z warzywami
Opublikowano: 15.04.2022 r.
Ryż jaśminowy, piersi kurczaka, cebula i kolorowa czerwona papryka to kluczowe składniki naszego przepisu na smażony ryż z warzywami. Do tego dodajemy marchew, kapustę pekińską i jajka, wszystko smażone na oleju rzepakowym. To proste i szybkie danie łączy w sobie aromaty oraz rozpływającą się w ustach teksturę. Idealne na codzienny obiad!
Składniki dla 4 porcji:
- Ryż jaśminowy - 200 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g
- Olej rzepakowy - 40 ml (4 łyżki)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 10 g (1 łyżka)
- Cebula - 200 g (2 cebule)
- Marchewka - 50 g (1 marchew)
- Kapusta pekińska - 150 g
- Papryka czerwona - 150 g (1 papryka)
- Jajko - 3 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy, sok z cytryny, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, wok
Przepis krok po kroku
- Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu w osolonej wodzie. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia.
- Mięso z kurczaka kroimy w paseczki. Doprawiamy go solą, pieprzem i sosem sojowym. Dodajemy także olej (20 ml) i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy.
- W woku rozgrzewamy pozostały olej. Podsmażamy na nim na złoty kolor cebulę pokrojoną w piórka. Następnie dodajemy roztrzepane jajka. Rozlewamy je równomiernie i smażymy omlet z jednej i drugiej strony na rumiany kolor.
- Gotowy omlet dzielimy w woku na mniejsze części i przekładamy na talerz.
- Dodajemy mięso i całość smażymy dalej. Po kilku minutach wsypujemy warzywa. Doprawiamy danie i trzymamy składniki w woku, aż się zarumienią.
- Pod koniec dodajemy jajka oraz ryż. Całość dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy danie. Trzymamy je w woku jeszcze około 5 minut.
Komentarz dietetyka
Danie ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk