Smażony kurczak

Opublikowano: 23.06.2025 r.
Pałki z kurczaka i olej rzepakowy to kluczowe składniki do przyrządzenia pysznego smażonego kurczaka. Mięso z pałek jest soczyste i delikatne, a odpowiednio dobrany olej rzepakowy sprawia, że kurczak jest chrupiący i złocisty. To idealne danie dla miłośników prostych i smacznych potraw.
Składniki dla 4 porcji:
- Pałki z kurczaka - 1000 g
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, oregano, bazylia, papryka ostra
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Kurczaka umyj i osusz, natrzyj przyprawami: łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka papryki ostrej, tymianek, oregano, sól, pieprz, bazylia.
- Mięso umieść na dobrze rozgrzanej patelni z olejem. Smaż z każdej strony do zarumienienia.
- Następnie płomień zmniejsz, a kurczaka smaż do miękkości pod przykryciem. W międzyczasie mięso przewracaj, możesz podlać niewielką ilością wody, aby się nie przypaliło.
- Gotowego kurczaka przełóż na talerz, odsącz ręcznikiem papierowym z nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj z ulubionym dodatkiem skrobiowym.
Komentarz dietetyka
Ta opcja zawiera sporą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny