Smażony kalafior
Opublikowano: 11.02.2023 r.
Kalafior, jajka i bułka tarta to podstawa tego prostego przepisu na Smażony kalafior. Kawałki kalafiora obtaczamy w jajku i bułce tartej, a potem smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Efekt? Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, idealne jako szybka przekąska czy dodatek do dania głównego.
Składniki dla 4 porcji:
- Kalafior - 500 g
- Jajko - 2 szt.
- Bułka tarta - 50 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Przyprawy - sól, papryka słodka
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, patelnia
Przepis krok po kroku
- Kalafior podziel na mniejsze różyczki i ugotuj go w lekko osolonej wodzie.
- W międzyczasie do jednej miseczki wbij jajka i roztrzep je, a do drugiej miseczki dodaj bułkę tartą wraz z odrobiną papryki słodkiej.
- Ugotowane kawałki kalafiora zanurz w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej.
- Na rozgrzanym oleju usmaż kalafiora z dwóch stron do momentu, aż się zarumieni.
- Gotowe panierowane różyczki kalafiora połóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Komentarz dietetyka
Smażony kalafior można podawać na zimno i na ciepło.
~ Patrycja Kaminiecka, dietetyk