Smażony bekon
Opublikowano: 28.07.2022 r.
Boczek wieprzowy bez kości i odrobina oleju rzepakowego to wszystko, czego potrzebujesz, żeby przygotować idealny smażony bekon. Soczyste kawałki boczku, które złocą się na patelni, stając się chrupiące i pełne smaku, to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Smażenie na oleju rzepakowym podkreśla naturalny smak mięsa, nadając mu niezrównaną chrupkość.
Składniki dla 4 porcji:
- Boczek wieprzowy bez kości - 400 g
- Olej rzepakowy - 50 ml (2 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Boczek umyj i pokrój na plastry o szerokości 1 cm.
- W miseczce wymieszaj po jednej łyżeczce przypraw, a następnie mieszanką dopraw plastry boczku.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Na rozgrzanym oleju smaż plastry boczku z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.
- Usmażony bekon podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Smażony bekon to dobry dodatek do wielu dań. Bekon jest wysokokaloryczny i ciężkostrawny.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny