Smażone zielone pomidory

Opublikowano: 17.05.2022 r.
Zielone pomidory, mąka pszenna, bułka tarta i jajko – to zestawienie składników które dają nam prawdziwie chrupiące smażone zielone pomidory. Kombinacja tych prostych składników tworzy pyszną przekąskę na każdą okazję. Zielone pomidory obtoczone w mące, bułce tartej i jajku, a następnie smażone na złocisty kolor, to gwarancja wyjątkowego smaku i chrupkości.
Składniki dla 2 porcji:
- Pomidor - 540 g (ZIELONY, 3 sztuki)
- Mąka pszenna typ 500 - 120 g
- Bułka tarta - 110 g
- Jajko - 1 szt.
- Olej rzepakowy - 1 ml (do smażenia)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, głęboki talerz
Przepis krok po kroku
- Pomidory umyj i pokrój w grube plastry.
- Jajko wbij do miseczki i roztrzep widelcem.
- Mąkę wsyp do jednego głębokiego talerzu, a bułkę tartą do drugiego takiego talerza.
- Plastry pomidora obtaczaj w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej.
- Smaż pomidory w tłuszczu z obu stron, aż będą ładnie zarumienione.
Komentarz dietetyka
Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego czerwonego barwnika, o udowodnionym przeciwnowotworowym działaniu.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk