Smażone żeberka
Opublikowano: 16.04.2021 r.
Oliwa z oliwek, musztarda i oczywiście soczyste żeberka wieprzowe – to właśnie te składniki, które nadadzą Twojej potrawie niezapomniany smak. W tym przepisie dowiesz się, jak w prosty sposób przygotować idealnie przyprawione, chrupiące żeberka, które zachwycą Twoje kubki smakowe.
Składniki dla 1 porcji:
- Żeberka wieprzowe - 400 g
- Oliwa z oliwek - 50 ml (5 łyżek)
- Musztarda - 10 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, tymianek, zioła prowansalskie, czosnek
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, miska
Przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj oliwę (2-3 łyżki) z musztardą i wszystkimi przyprawami.
- Mięso obtocz w zalewie i odstaw do lodówki na kilka godzin.
- Na patelni rozgrzej oliwę.
- Zamarynowane żeberka smaż do zarumienienia z obu stron.
- Podlej odrobiną wody (3-4 łyżki) i smaż pod przykryciem, na wolnym ogniu ok. 30-40 min.