Smażone tofu
Opublikowano: 26.10.2021 r.
Tofu wzbogacane wapniem, olej rzepakowy i chrupiące orzechy arachidowe to trio, które sprawi, że smażone tofu stanie się Twoim ulubionym daniem. Dodaj do tego świeżą natkę pietruszki, a uzyskasz potrawę pełną smaku i wartości odżywczych. Szybko się robi, a smakuje jeszcze lepiej!
Składniki dla 1 porcji:
- Tofu wzbogacane wapniem - 200 g (1 kostka)
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Orzechy arachidowe (ziemne) - 50 g
- Natka pietruszki - 20 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, sos sojowy, kumin, papryka ostra
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Tofu pokrój w grubsze plastry.
- W miseczce umieść olej rzepakowy, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, paprykę ostrą oraz cukier i kumin.
- Umieść tofu w marynacie na 30 minut.
- Po tym czasie na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż tofu, aż będzie złote, wlej sos sojowy i podsmaż chwilę.
- Posiekaj natkę pietruszki.
- Orzechy ziemne upraż na patelni bez dodatku oleju.
- Tofu podawaj posypane natką pietruszki i prażonymi orzechami.
Komentarz dietetyka
Smażone tofu to zdrowy zamiennik mięsa w diecie. Białko pochodzenia roślinnego powinno występować w naszej diecie przynajmniej dwa razy w tygodniu. Na spożywanie dużych ilości tofu powinny uważać kobiety z chorą tarczycą.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny