Smażone pieczarki
Opublikowano: 12.07.2022 r.
Pieczarki, oliwa z oliwek, cebula – to proste składniki, które tworzą smakowitą kombinację. Smażone pieczarki to szybki i łatwy w przygotowaniu dodatek do wielu dań, który zaskoczy swoim aromatem. Przygotowane na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy i cebulą, idealnie sprawdzą się jako przystawka czy dodatek do głównego dania.
Składniki dla 4 porcji:
- Pieczarki - 400 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Cebula - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, tymianek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Pieczarki oczyść, te większe możesz również obrać. Pokrój je na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej obraną, posiekaną cebulę.
- Gdy się zeszkli, dodaj pieczarki. Dopraw zawartość patelni szczyptą soli, łyżeczką tymianku, 1/3 łyżeczki pieprzu i 1 łyżeczką majeranku.
- Całość smaż, aż pieczarki dobrze się przysmażą, staną się miękkie i brązowawe.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, którą najlepiej podawać ze źródłem białka i węglowodanów złożonych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny