Smażone parówki
Opublikowano: 11.12.2021 r.
Parówki, cebula i ser Mozzarella to główne składniki tego przepisu na smażone parówki. Danie jest szybkie do przygotowania i idealne na śniadanie czy szybką przekąskę. Podsmażone parówki z cebulą łączą się w pyszną mieszankę, a ser Mozzarella dodaje całości kremowego smaku. Wystarczy trochę oleju rzepakowego i gotowe!
Składniki dla 2 porcji:
- Parówki - 180 g (6 parówek)
- Cebula - 100 g (1 cebula)
- Ser Mozzarella - 125 g
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, patelnia
Przepis krok po kroku
- Cebulę pokrój w piórka, a parówki delikatniej natnij.
- Rozgrzej na patelni olej i podsmaż parówki z obu stron na złoty kolor. Gotowe parówki przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Na tej samej patelni usmaż cebulę na złoty kolor.
- Na parówki połóż cebulę i całość posyp tartym serem mozzarella.
- Zapiecz w piekarniku około 10 minut w temperaturze 180 stopni C.
Komentarz dietetyka
Jest to pomysł na szybki posiłek, natomiast do jego przygotowania powinniśmy wybrać parówki dobrej jakości z dużą ilością mięsa w składzie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk