Smażone jabłka do słoików
Opublikowano: 01.09.2022 r.
Jabłka, cukier i cytryna – trio, które sprawi, że Twoje smażone owoce będą obłędnie smakować. Świetna opcja na przechowanie letnich smaków na dłużej. Dzięki tym składnikom, stworzysz pyszne, słodko-kwaśne przetwory idealne na zimowe dni. Chcesz wiedzieć, jak to zrobić? Przeczytaj dalej!
Składniki dla 8 porcji:
- Jabłko - 1500 g
- Cukier - 250 g (1 szklanka)
- Cytryna - 100 g (1 szklanka)
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoik 500 ml
Przepis krok po kroku
- Dodatkowo przygotuj 1/2 szklanki wody.
- Jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
- Owoce skropl sokiem z cytryny i wymieszaj.
- Przełóż jabłka do garnka i wlej odrobinę wody. Podgrzewaj do momentu, aż owoce rozpadną się.
- Wsyp cukier i podsmażaj do momentu rozpuszczenia cukru. W razie potrzeby dolej odrobinę wody.
- Jeszcze ciepłe jabłka przełóż do słoików i szczelnie zakręć.
- Pasteryzuj jabłka przez 20 minut.
Komentarz dietetyka
Jabłka możesz przechowywać nawet kilka miesięcy, w czasie zimowym użyj je do szarlotki lub naleśników.
~ Oliwia Gawron, dietetyk