Smażone banany

Opublikowano: 12.12.2022 r.
Banany, masło, syrop klonowy i cynamon to główne bohaterowie tego przepisu na smażone banany. Super szybkie do zrobienia i genialne w smaku! Wystarczy kilka minut na patelni, by zwykłe banany zamienić w prawdziwy smakowy hit. Idealne jako deser, przekąska czy dodatek do lodów.
Składniki dla 1 porcji:
- Banan - 120 g
- Syrop klonowy - 10 g
- Cynamon - 5 g
- Masło - 5 g
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Banana obierz ze skórki i pokrój wzdłuż na pół.
- Na rozgrzanej patelni podsmaż z obu stron przez kilka minut pokrojonego banana.
- W trakcie smażenia posyp cynamonem.
- Wyłóż gotowego banana na talerz i polej syropem klonowym.
Komentarz dietetyka
Do polania smażonych bananów można użyć miodu zamiast syropu klonowego.
~ Patrycja Kaminiecka, dietetyk