Smażona pierś z kaczki

Opublikowano: 15.05.2022 r.
Piersi z kaczki, czosnek, tymianek, oliwa z oliwek – to właśnie te składniki sprawią, że Twój obiad zamieni się w prawdziwą ucztę. Przygotowanie smażonej piersi z kaczki jest proste, a efekt naprawdę zachwycający. Kawałek mięsa usmażony na złocisty kolor, aromatyczny czosnek i świeży tymianek wprowadzą niepowtarzalny smak.
Składniki dla 5 porcji:
- Piersi z kaczki bez skóry - 1000 g (2 piersi)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, folia spożywcza, miska
Przepis krok po kroku
- Piersi kaczki umyj i osusz.
- Mięso dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Mięso włóż do miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie pierś z kaczki podsmaż z jednej strony na zimniej patelni przez 8 minut od momentu skwierczenia.
- Następnie obróć pierś kaczki i przesmaż przez 5 minut na drugiej stronie.
- Przesmażoną pierś ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Mięso piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 5 minut.
- Gotową pierś z kaczki podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Smażona pierś z kaczki to doskonała propozycja na smaczny dodatek mięsny do obiadu. Danie stanowi dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny