Smarowidło z mięsa w słoikach

Opublikowano: 27.05.2022 r.
Łopatka wieprzowa, udko kurczaka ze skórą, cebula i marchewka – to właśnie te składniki tworzą prawdziwą magię zamkniętą w słoiku. Dzięki prostym i dostępnym produktom powstaje smarowidło mięsne, które zaskoczy cię swoją intensywnością i głębią smaku. Idealne do chleba czy jako dodatek do różnych dań.
Składniki dla 5 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 1000 g
- Udko kurczaka ze skórą - 1000 g
- Cebula - 400 g (2 duże sztuki)
- Marchewka - 300 g (2 duże sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki, duża miska
Przepis krok po kroku
- Mięso wieprzowe pokrój w dużą kostkę.
- Z udek usuń kości.
- Umieść obydwa rodzaje mięsa w misce.
- Obierz cebulę z łupiny i pokrój w pióra.
- Marchew obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.
- Dopraw mięso solą, pieprzem, majerankiem i oregano.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Wlej pół szklanki wody i wymieszaj dokładnie do połączenia składników.
- Wstaw do lodówki na minimum 24 godziny.
- Mięso zmiel w maszynce do mielenia.
- Słoiki wyparz wrzątkiem.
- Umieść w nich mięso.
- Wetknij w mnie liść laurowy i ziele angielskie.
- Wstaw zakręcone słoiki do garnka.
- Wlej wodę do 3/4 wysokości słoików.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 140 minut.
- Słoiki wyjmij z garnka i postaw do góry dnem.
Komentarz dietetyka
Smarowidło z mięsa w słoikach to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Smarowidło zawiera sporą ilość kalorii pochodzących z tłuszczu. Nie powinny w dużych ilościach spożywać go osoby w podwyższonym poziomem cholesterolu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny