Smalec ze skwarkami
Opublikowano: 08.07.2022 r.
Słonina wieprzowa, podgardle i cebula to główne składniki perfekcyjnego smalcu ze skwarkami. Dodaj jabłko dla lekkości i niepowtarzalnego smaku. Ta mieszanka składników przenosi nas w klimaty prawdziwej polskiej kuchni, gdzie tradycja łączy się z wyrazistym, domowym smakiem. Idealny dodatek do chleba na zimne wieczory.
Składniki dla 5 porcji:
- Słonina wieprzowa - 1000 g
- Podgardle wieprzowe - 250 g
- Cebula - 100 g
- Jabłko - 180 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Słoninę i podgardle pokrój w drobną kostkę.
- Umieść na suchej, dużej patelni.
- Zacznij podgrzewać i zostaw na około 20 minut na średniej mocy palnika.
- Po tym czasie pierwszy raz zamieszaj i zmniejsz moc palnika. Smaż całość przez około godzinę.
- Słonina w całości powinna się wytopić, a skwarki skurczyć i ładnie zrumienić.
- Jabłko umyj, usuń z niego gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę.
- Cebulę obierz i również pokrój.
- Po godzinie smażenia dodaj jabłko z cebulą. Smaż jeszcze 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Zostaw do ostygnięcia. Następnie przelej do słoika i schowaj w lodówce, by dobrze stężał.
- Dopraw solą po schłodzeniu.
Komentarz dietetyka
W 100 g smalcu znajduje się około 900 kcal, dlatego też nie powinien on stanowić podstawy naszej diety. Za to spokojnie można od czasu do czasu pozwolić sobie na taką niecodzienną przekąskę lub dodatek do smażenia.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk