Smalec z fasoli z jabłkiem i cebulką
Opublikowano: 05.07.2021 r.
Fasola konserwowa, cebula, jabłko, olej rzepakowy i czosnek – to kluczowe składniki smalcu z fasoli z jabłkiem i cebulką. Smakowite połączenie ciepłej cebulki z delikatnym jabłkiem oraz aromatycznym czosnkiem tworzy wyjątkowy smalec, idealny do smarowania chleba. To świetna alternatywa dla mięsnymi smalców, która zaskoczy niejedno podniebienie.
Składniki dla 8 porcji:
- Fasola konserwowa - 240 g
- Cebula - 100 g (1 cebula)
- Jabłko - 75 g (pół sztuki)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- blender, tarka
Przepis krok po kroku
- Z fasoli odlej zalewę i umieść ją w misce.
- Na patelnię wlej olej i rozgrzej go.
- Drobno pokrój w kostkę cebulę. Dodaj na patelnię i smaż aż warzywo zmięknie i lekko się zarumieni. Pod koniec smażenia dodaj także obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Gdy cebula będzie podsmażona, obierz jabłko i zetrzyj go na tarce o dużych oczkach. Podsmażaj teraz cebulkę z jabłkiem kilka minut.
- Dodaj podsmażone warzywa do fasoli. Dodaj sól, pieprz i majeranek do smaku.
- Wszystkie składniki zblenduj dokładnie.
- Podawaj ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym.
Komentarz dietetyka
Dobry przepis w diecie wegańskiej jako zamiennik smalcu. Zawiera wszystkie cenne wartości odżywcze.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości