Smalec gęsi
Opublikowano: 28.01.2022 r.
Głównymi składnikami smalcu gęsiego są skórki i tłuszcz z gęsi, które razem tworzą wyjątkowo kremowy i aromatyczny smalec. To prawdziwy klasyk w kuchni, idealny do smarowania chleba. Smalec gęsi może dodać wyrazistości różnym potrawom, a jego przygotowanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać.
Składniki dla 10 porcji:
- Gęś tuszka - 500 g (głównie skórki i tłuszcz)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoik
Przepis krok po kroku
- Z gęsi wykrój skórki i zbierz sadło.
- Włóż je na 1 godzinę do zamrażarki. Następne pokój w równą kostkę.
- Przełóż je do garnka i podgrzewaj, od czasu do czasu mieszając.
- Smalec dopraw lekko solą i przelej do małych słoiczków.
- Całość ostudź i przechowuj w lodówce.
Komentarz dietetyka
To produkt bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe, więc nie będzie dobrym wyborem na co dzień.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny