Smalec domowy
Opublikowano: 14.02.2022 r.
Słonina wieprzowa i solidna porcja cebuli to podstawa domowego smalcu, który smakuje jak z babcinej kuchni. Ta sprawdzona mieszanka daje niesamowity smak, idealny do świeżego chleba albo jako dodatek do dań. Przygotowanie jest proste, a efekt to prawdziwa gratka dla miłośników tradycyjnych przysmaków!
Składniki dla 20 porcji:
- Słonina wieprzowa - 500 g
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- patelnia beztłuszczowa, słoik 700 ml
Przepis krok po kroku
- Słoninę pokrój w równą kostkę lub zmiel w maszynce do mielenia.
- Słoninę przełóż na zimną patelnię.
- Patelnię postaw na najmniejszym możliwym ogniu.
- Po około 30 minutach przemieszaj słoninę.
- Cebulę pokrój w równą, średnią kostkę.
- Po około 45 minutach, gdy słonina zacznie się kurczyć i lekko rumienić dodaj cebulę.
- Dodaj szczyptę soli, przemieszaj i smaż wciąż na najmniejszym możliwym gazie.
- W zależności od wielkości kostki słoniny, smalec będzie gotowy po 60-90 minutach.
- Lekko przestudź i przelej do słoika.
Komentarz dietetyka
Smalec to jedno z tradycyjnych smarowideł kanapkowych. Jednak smalec powinien być spożywany okazjonalnie aby nie wpłyną negatywnie na nasze zdrowie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki