Słonina wędzona

Opublikowano: 05.07.2022 r.
Słonina wieprzowa i sól peklująca to dwa kluczowe składniki do przygotowania fantastycznie aromatycznej słoniny wędzonej. Z tymi dwoma podstawowymi elementami można wyczarować tradycyjny przysmak, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do chleba czy smakowita przekąska. Zaledwie kilka kroków dzieli Was od kulinarnej przygody z wędzeniem.
Składniki dla 10 porcji:
- Słonina wieprzowa - 2000 g
- Sól peklująca - 40 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, tymianek, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- duża miska, lodówka, wędzarnia
Przepis krok po kroku
- Słoninę podziel na mniejsze płaty, by łatwiej było ją marynować i wędzić. Każdy płat nakłuj nieco nożem, by przyprawy mogły wchodzić w nią głębiej.
- Sól wymieszaj z przyprawami. Im więcej przypraw, tym lepiej, gdyż słonina nie chłonie ich dobrze. Powstałą mieszanką nasmaruj porządnie płaty i umieść je w misce.
- Płaty pekluj przez 3 dni w lodówce.
- Następnie przejdź do wędzenia. Przez około 3 h do 3,5 h wędź w temperaturze 45 st.C. Ostatnie 30 min podnieś temperaturę do około 60 st.C.
Komentarz dietetyka
To danie zawiera dość sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny