Słodycze bez cukru
Opublikowano: 28.01.2022 r.
Czekolada gorzka, masło, jajka i erytrytol – oto główni bohaterowie tego przepisu na słodycze bez cukru. Przygotowanie ich z tych składników sprawia, że są nie tylko smaczne, ale i zdrowsze, bo bez tradycyjnego cukru. Zamiast niego używamy erytrytolu, który jest naturalnym zamiennikiem cukru, a do tego ma znacznie mniej kalorii.
Składniki dla 6 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Erytrytol - 100 g (pół szklanki)
- Jajko - 2 szt.
- Czekolada gorzka - 100 g ((bez dodatku cukru))
- Przyprawy - ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- W średniej wielkości misce wymieszaj mąkę i sodę do pieczenia.
- Następnie w dużej misce ubij razem masło i słodzik. Dodawaj jajka, cały czas ubijając.
- Zmieszaj ze sobą składniki suche i mokre. Dodaj ekstrakt waniliowy i jeszcze raz wymieszaj.
- Czekoladę posiekaj na drobne kawałki i dodaj do miski z pozostałymi składnikami. Przemieszaj łyżką.
- Piecz ciasteczka przez 10-12 minut lub do momentu w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Komentarz dietetyka
To deser o niskiej zawartości cukru, dlatego może spokojnie gościć w menu często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny