Śliwki pod kruszonką
![Śliwki pod kruszonką Śliwki pod kruszonką w formie](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/15/1554/main-l_l.webp)
Opublikowano: 09.06.2021 r.
Śliwki, cukier wanilinowy, masło i mąka pszenna – to kluczowe składniki łatwego i szybkiego deseru: śliwek pod kruszonką. Soczyste owoce w połączeniu z chrupiącą kruszonką stworzą niesamowitą harmonię smaków, która zadowoli każde podniebienie. Idealne połączenie dla miłośników słodkich przysmaków!
Składniki dla 4 porcji:
- Śliwki - 700 g
- Cukier wanilinowy - 32 g (2 opakowania)
- Olej kokosowy - 5 ml (1 łyżeczka)
- Masło - 100 g (1/2 kostki)
- Cukier puder - 95 g (2/3 szklanki i 1 łyżka)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 160 g (1 szklanka)
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, sitko, miska, forma do tarty 25 cm
Przepis krok po kroku
- Śliwki opłucz, osusz, przetnij na pół i pozbądź się pestek, a potem śliwki pokrój na mniejsze kawałki.
- Schłodzone masło pokrój w kostkę.
- W misce umieść mąkę, cukier puder (2/3 szklanki), 1 opakowanie cukru wanilinowego oraz masło. Palcami wyrób kruszonkę.
- Naczynie do tarty wysmaruj 1 łyżeczką oleju kokosowego, a potem wyłóż tam śliwki. Następnie posyp je 1 opakowaniem cukru wanilinowego i 1 łyżeczką cynamonu. Wymieszaj całość i dobrze uklep. Na śliwki wysp kruszonkę.
- Śliwki pod kruszonką piecz ok. 30 min (do momentu, aż kruszonka będzie przyrumieniona) w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
- Ostudzone śliwki pod kruszonką oprósz 1 łyżką cukru pudru.