Ślimaczki z ciasta francuskiego
Opublikowano: 31.05.2021 r.
Ciasto francuskie, szynka z piersi kurczaka i ser gouda – to główne składniki, które składają się na przepyszne ślimaczki z ciasta francuskiego. Idealna przekąska na każdą okazję, nie tylko smakuje wyśmienicie, lecz także jest szybka i prosta do przygotowania. Zdecydowanie warto mieć te składniki w lodówce na niespodziewanych gości!
Składniki dla 5 porcji:
- Ciasto francuskie - 250 g
- Szynka z piersi kurczaka - 150 g (w plasterkach)
- Ser gouda - 100 g (w plasterkach)
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni C, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto francuskie rozłóż na blat i delikatnie rozwałkuj.
- Na całej powierzchni ciasta rozłóż plastry sera i szynki.
- Ciasto francuskie zwiń z rulon i pokrój na kawałki o grubości około 2 cm.
- Ślimaczki ułóż na wcześniej przygotowanej blaszce i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut.
- Gdy ślimaczki już się upieką wyciągnij je do wystudzenia.
Komentarz dietetyka
Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką to danie dość kaloryczne i wykonane z przetworzonych produktów. Zwróć uwagę na ilość tego przysmaku w swojej diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny