Ślimaczki cynamonowe
Opublikowano: 10.07.2022 r.
Drożdże suche, cukier, masło i oczywiście cynamon – to główne składniki, które sprawiają, że ślimaczki cynamonowe smakują tak wyjątkowo. Wyobraź sobie puszyste ciasto drożdżowe z odrobiną cukru, które po upieczeniu nabiera złotego koloru i aromatu cynamonu. Delikatne maślane ciasto w połączeniu z korzennym posypanym cynamonem po prostu rozpływa się w ustach.
Składniki dla 20 porcji:
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Drożdże suche - 5 g (1 łyżeczka)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 500 g (2 szklanki)
- Jajko - 1 szt.
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
- Masło - 125 g (1/2 kostki)
- Cynamon - 20 g (2 łyżki)
- Cukier puder - 125 g (1/2 szklanki)
- Sok z cytryny - 50 ml
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, miska, lodówka
Przepis krok po kroku
- Ciepłe mleko wymieszaj z drożdżami, dodaj odrobinę cukru i mąki. Wymieszaj i odstaw na 20 minut.
- Pozostałą mąkę przesiej przez sitko, dodaj cukier i wlej rozczyn.
- Wszystko dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.
- Dodaj kawałki masła (70 g), jajko i żółtka. Odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia.
- Rozwałkuj ciasto na stolnicy i podziel na pół.
- Masło rozpuść w garnku i zostaw do rozpuszczenia.
- Posmaruj masłem rozwałkowane ciasto, posyp odrobiną cynamonu i zawiń w rulon.
- Pokrój rulony w 3-4 cm paski i połóż na blaszce do pieczenia.
- Upiecz bułeczki cynamonowe w piekarniku przez 35 minut w 180 st. C.
- Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny, w ten sposób powstanie domowy lukier.
- Na upieczone bułeczki dodaj domowy lukier.
Komentarz dietetyka
Do nadzienia możesz jeszcze dodać startą skórkę z cytryny.
~ Oliwia Gawron, dietetyk