Śledzie ze śliwkami wędzonymi i ogórkiem konserwowym
Opublikowano: 15.09.2021 r.
Śledź filet, ogórek konserwowy, cebula i suszone śliwki - to główni bohaterowie tego przepisu na śledzie ze śliwkami wędzonymi i ogórkami konserwowymi. Dodatek oleju rzepakowego sprawia, że smak wszystkich składników idealnie się równoważy. Idealny pomysł na szybki i pełen smaku lunch albo przekąskę na spotkanie z przyjaciółmi.
Składniki dla 8 porcji:
- Śledź filet - 500 g
- Ogórek konserwowy - 200 g
- Cebula - 200 g
- Olej rzepakowy - 125 ml
- Śliwki suszone - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, czosnek, ocet spirytusowy
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- słoik
Przepis krok po kroku
- Śledzie namocz.
- Pokrój śliwki suszone w paski.
- Ogórki pokrój w ćwierć plastry.
- Obraną i umytą cebulę posiekaj w kostkę.
- Pokrój śledzie w większe kawałki.
- Wymieszaj śledzie ze śliwkami, cebulą, ogórkiem i śliwkami, dodaj sól, pieprz, majeranek i ocet.
- Wszystko włóż do słoika i zalej olejem tak, by wszystko przykryć. Zakręć dokładnie.
- Odstaw na minimum 2 dni.
Komentarz dietetyka
Przepis jest dobrym źródłem cennych wartości. Ma niski indeks glikemiczny i zawiera nie za dużą ilość węglowodanów.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości