Śledzie ze śliwkami suszonymi i cebulą
Opublikowano: 15.09.2021 r.
Śledzie filetowane, cebula i suszone śliwki to kluczowe elementy tego przepisu. Te połączenie smaków to prawdziwy hit na każdą imprezę. Olej rzepakowy dopełnia całość, nadając daniu odpowiednią konsystencję. Aromatyczna cebula w połączeniu z delikatnymi śledziami tworzy wyjątkowo smaczną kompozycję, idealną zarówno jako tradycyjna przekąska, jak i coś nieco bardziej wyszukanego.
Składniki dla 4 porcji:
- Śledź filet - 300 g
- Olej rzepakowy - 40 ml
- Cebula - 150 g
- Śliwki suszone - 60 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ocet spirytusowy
Liczba porcji: 4
Przepis krok po kroku
- Namocz śledzie jeśli trzeba.
- Obierz i umyj cebulę. Pokrój ją w cienkie piórka.
- Śliwki posiekaj w paski i zalej je gorącą wodą tak, by wszystkie zostały przykryte. Po 10 minutach odlej wodę.
- Pokrój śledzie w paski. Wymieszaj razem ze śliwkami, cebulą i zalej łyżką octu. Posyp wszystko odrobiną soli, pieprzu i zalej olejem.
- Zamieszaj wszystko razem i odstaw.
Komentarz dietetyka
Doskonały pomysł na przepis, który nie zawiera dużej ilości węglowodanów. Dzięki temu jest to potrawa z niskim indeksem glikemicznym.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości