Śledzie ze śliwkami
Opublikowano: 03.10.2022 r.
Filety śledziowe, suszone śliwki i olej rzepakowy – trio, które daje niesamowity smak w tej potrawie. Śledzie ze śliwkami to idealne połączenie słonych i słodkich nut, które zachwycą każdego fana kulinarnych eksperymentów. Dodajemy jeszcze cebulę dla ostrości i rodzynki dla trochę dodatkowej słodyczy.
Składniki dla 2 porcji:
- Filety śledziowe solone - 400 g
- Śliwki suszone - 80 g (11 sztuk)
- Rodzynki - 40 g
- Olej rzepakowy - 200 ml
- Cebula - 100 g
- Przyprawy - pieprz, tymianek, papryka ostra
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- słoik, miska
Przepis krok po kroku
- Śledzie namocz w zimnej wodzie przez godzinę. Jeśli są nadal za słone, możesz moczyć je dłużej.
- Śliwki i rodzynki umieść w miseczce i zalej wrzątkiem. Odstaw na 2-3 minut, po czym odcedź na sitku.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Namoczone śledzie osusz ręcznikiem papierowym i pokrój ukośnie w nieduże kawałki.
- Cebulę obierz i pokrój w na grube półplasterki.
- Olej wlej do oddzielnego naczynia i wymieszaj dokładnie ze sporą szczyptą ostrej papryki, świeżo mielonego pieprzu i tymianku.
- W słoiku układaj naprzemiennie warstwami śledzie, owoce i cebulę. Powtórz to kilkukrotnie, aż napełnisz naczynie.
- Wlej olej do słoika. Dokładnie go zakręć i umieść w lodówce na całą noc.
Komentarz dietetyka
Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk