Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
Opublikowano: 26.08.2021 r.
Śledź filet, suszona żurawina, czerwona cebula i olej rzepakowy to kluczowe składniki tego pomysłowego dania. Ta prosta, a jednocześnie niezwykle smaczna kombinacja zaskoczy Cię swoją harmonijną mieszanką smaków - od wyrazistego śledzia, przez słodką żurawinę, aż po chrupiącą, lekko pikantną czerwoną cebulę.
Składniki dla 4 porcji:
- Śledź filet - 500 g
- Suszona żurawina - 80 g
- Cebula czerwona - 200 g
- Olej rzepakowy - 250 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, ocet spirytusowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- słoik
Przepis krok po kroku
- Jeżeli trzeba śledzie namocz.
- Śledzie pokrój w paseczki.
- Pokrop je lekko octem, przypraw odrobiną pieprzu.
- Pokrój cebulę w pół plastry.
- Do słoika wykładaj warstwami śledzie, żurawinę, cebulę aż do wykorzystania wszystkich składników.
- Całość zalej olejem, zakręć zakrętką i odstaw na minimum noc.
Komentarz dietetyka
Przepis z niskim indeksem glikemicznym. Ma dużą ilość kwasów dobrych dla zdrowia (omega-3).
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości