Śledzie z suszonymi pomidorami i żurawiną
Opublikowano: 26.08.2021 r.
Śledź filet, suszone pomidory w oleju, suszona żurawina, cebula i koncentrat pomidorowy to główne składniki, które tworzą niepowtarzalny smak tego dania. Śledzie z suszonymi pomidorami i żurawiną to pyszna i aromatyczna propozycja na każdą okazję. Słodko-kwaśna żurawina świetnie kontrastuje z wyrazistym smakiem śledzia, a wszystko dopełnia delikatna nuta pomidorowego koncentratu.
Składniki dla 6 porcji:
- Śledź filet - 500 g
- Koncentrat pomidorowy - 100 g
- Suszone pomidory w oleju - 70 g
- Suszona żurawina - 50 g
- Cebula - 200 g (2 sztuki)
- Olej rzepakowy - 250 ml (1 szklanka)
- Cukier - 24 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Namocz śledzie jeśli trzeba.
- Pokój cebulę w poł plastry.
- W garnku umieść olej, pół szklanki octu, 1/3 szklanki wody, koncentrat pomidorowy, cukier oraz 2 ziela angielskie i 2 liście laurowe, szczyptę soli i pieprzu. Podgotuj całość.
- Jak marynata będzie gorąca nie gotuj już i dodaj do niej posiekane w paski suszone pomidory, żurawinę oraz cebulę.
- Śledzie pokrój w niewielkie paski, a następnie wymieszaj je z marynatą i odstaw na parę godzin.
Komentarz dietetyka
Przepis jest cennym źródłem kwasów omega-3. Zawiera niski indeks glikemiczny.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości