Śledzie z suszonymi pomidorami
Opublikowano: 02.05.2021 r.
Śledź filet, suszone pomidory w oleju, musztarda i ocet balsamiczny – to główne składniki, które sprawiają, że to danie smakuje wyjątkowo. Te proste i łatwe do znalezienia produkty łączą się w harmonijnie wyrazistą kombinację, doskonałą na każdą okazję. Wyraziste, a jednocześnie delikatnie słodko-kwaśne nuty tworzą idealną przekąskę świąteczną czy codzienny przysmak.
Składniki dla 4 porcji:
- Śledź filet - 500 g
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Suszone pomidory w oleju - 150 g
- Musztarda - 50 g
- Ocet balsamiczny - 25 ml
- Olej rzepakowy - 25 ml
- Przyprawy - pieprz, papryczka chilli świeża, natka pietruszki świeża
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- miska
Przepis krok po kroku
- Śledzie osusz za pomocą ręcznika papierowego, pokrój je w kostkę i włóż do miski.
- Do śledzi dodaj musztardę, drobno pokrojoną papryczkę chili oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Suszone pomidory wyjmij z zalewy i pokrój w paski.
- Cebulę i suszone pomidory dodaj do śledzi i dokładnie wymieszaj.
- W szklance wymieszaj ocet balsamiczny z olejem rzepakowym oraz olejem z suszonych pomidorów.
- Sos dodaj do śledzi i dokładnie wymieszaj.
- Śledzie przykryj (np. folią spożywczą) i odstaw na kilka godzin do lodówki.
- Podawaj udekorowane posiekaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Śledzie z suszonymi pomidorami to dobra propozycja na przystawkę. Pamiętaj jednak, że śledzie warto wypłukać przed ich wykorzystaniem, ponieważ są one często solone.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny