Śledzie z ogórkiem kiszonym

Opublikowano: 23.08.2021 r.
Śledź w oleju, śmietana 18%, ogórek kiszony i cebula - z tych składników powstają prawdziwe cuda. To połączenie tradycyjnych smaków i prostota wykonania sprawiają, że przepis na śledzie z ogórkiem kiszonym jest jednym z tych, które zawsze warto mieć pod ręką. Zaskakuje świeżością i harmonią smaków, idealny na każdą okazję.
Składniki dla 6 porcji:
- Śledź w oleju - 600 g (6 filetów)
- Śmietana 18% - 75 g (3 łyżki)
- Ogórek kiszony - 180 g (3 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Przyprawy - pieprz, koper
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- słoik, miska
Przepis krok po kroku
- Śledzie wyciągnij i opłucz z pozostałości oleju. Pokrój na mniejsze kawałki i wsadź do miski.
- Ogórki pokrój w drobną kostkę i dodaj do śledzi.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do pozostałych składników.
- Do miski ze składnikami dodaj śmietanę i pokrojony drobno koperek.
- Przypraw solą i pieprzem.
- Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do słoika.
- Włóż do lodówki na 20 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowe danie, jednak warto zamienić w nim śmietanę na jogurt naturalny.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny