Śledzie z musztardą francuską
Opublikowano: 08.09.2021 r.
Śledzie, jabłka, cebula, majonez light i musztarda francuska – te składniki tworzą smakowitą kompozycję idealną na przystawkę. Filety śledzi w połączeniu z chrupiącymi jabłkami i cebulą, a do tego delikatny majonez oraz wyrazista musztarda sprawiają, że danie zyskuje wyjątkowy charakter.
Składniki dla 6 porcji:
- Śledź filet - 500 g
- Jabłko - 150 g
- Cebula - 100 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Majonez light - 50 g
- Musztarda - 50 g
- Śmietana 12% - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny, koper
Liczba porcji: 6
Przepis krok po kroku
- Namocz śledzie jeśli trzeba.
- Pokrój obraną cebulę w niewielką kostkę.
- Obrane jabłko pokrój w trochę większą kostkę niż cebula.
- Gdy śledzie będą okej pokrój je w paski.
- Śledzie połącz z cebulą, jabłkiem, musztardą, śmietaną, majonezem, olejem, koperkiem, solą, pieprzem i sokiem z połowy cytryny.
- Tak wymieszane śledzie odstaw na całą noc do lodówki.
Komentarz dietetyka
Potrawa jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3. Jest także wysokokaloryczna. Ma za to niski ineks glikemiczny.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości