Śledzie z grzybami marynowanymi
Opublikowano: 25.11.2021 r.
Śledź filet, cebula, pieczarki marynowane i ogórek konserwowy to kluczowe składniki w tym przepisie na śledzia z grzybami marynowanymi. Wszystko to skąpane w oleju rzepakowym tworzy wyjątkową, pyszną kombinację smaków. Przepis jest prosty, a efekt końcowy naprawdę zaskakujący.
Składniki dla 5 porcji:
- Śledź filet - 600 g (6 filetów)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Pieczarki marynowane - 60 g (1 garść)
- Ogórek konserwowy - 100 g (4 sztuki)
- Olej rzepakowy - 50 ml (5 łyżek)
- Przyprawy - pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- słoiki
Przepis krok po kroku
- Śledzie zamocz w wodzie na minimum godzinę.
- Osusz ryby i dopraw do smaku.
- Cebulę pokrój w pióra, pieczarki przekrój na pół, a ogórki w kostkę.
- Przekrój filety śledziowe na mniejsze kawałki
- Przełóż rybę do słoików razem z pokrojonymi warzywami.
- Przed zamknięciem słoików dodaj odrobinę oleju.
Komentarz dietetyka
Śledzie marynowane to idealnie będą nadawać się jako przekąska, możemy je także wykorzystać na święta, które zbliżają się wielkimi krokami.
~ Oliwia Gawron, dietetyk