Śledzie z cebulką w oleju i occie
Opublikowano: 03.05.2022 r.
Śledź w oleju, cebula, ocet spirytusowy, olej rzepakowy i odrobina cukru to wszystko, czego potrzebujesz, żeby stworzyć pyszną i prostą przekąskę. Klasyczne połączenie śledzia z chrupiącą cebulką, które zanurzone w oleju i occie nabiera wyrazistego smaku, idealnie sprawdzi się na każdą okazję.
Składniki dla 6 porcji:
- Śledź w oleju - 600 g
- Cebula - 200 g
- Ocet spirytusowy - 45 ml
- Olej rzepakowy - 500 ml
- Cukier - 10 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek, duża miska, słoik
Przepis krok po kroku
- Filety śledziowe pokrój w kostkę i wypłucz kilka razy.
- Cebulę obierz i pokrój w cienkie krążki.
- Zagotuj szklankę wody z octem.
- Ostrożnie wrzuć cebulę do wrzącej wody. Trzymaj tam przez około 2 minuty, a następnie wyciągnij do ostudzenia.
- Dodaj cebulę do śledzia i wymieszaj. Przełóż całość do słoika. Wsyp trochę pieprzu, szczyptę soli i cukier.
- Dodaj olej i wymieszaj. Przykryj słoik i wstaw na noc do lodówki.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin, jednak sporo soli, więc należy na nią uważać w przypadku problemów z żołądkiem, czy układem krwionośnym.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny