Śledzie z ananasem

Opublikowano: 05.04.2022 r.
Śledź filet, cebula, ananas i śmietana 18% to smakowita kombinacja, która zadowoli niejedno podniebienie. Połączenie delikatnego śledzia z soczystym ananasem i kremową śmietaną nadaje tej przekąsce wyjątkowy charakter. Cebula dodaje całości wyrazistego smaku, tworząc idealną harmonię między słodyczą a ostrością.喷
Składniki dla 1 porcji:
- Śledź filet - 400 g
- Cebula - 300 g
- Ananas - 500 g
- Śmietana 18% - 450 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- słoik, miska
Przepis krok po kroku
- Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez kilka godzin. Długość zależy od poziomu ich nasolenia. Zazwyczaj powinno trwać to około 3 godzin.
- Następnie kroimy go w kostkę. Tę samą czynność powtarzamy z cebulą i ananasem.
- Pokrojone składniki przekładamy do zamykanego naczynia lub słoika. Całość zalewamy śmietaną oraz doprawiamy solą i pieprzem.
- Śledzie odstawiamy na całą noc do lodówki celem zamarynowania się.
Komentarz dietetyka
Śledzie mają niski IG, dzięki czemu na stałe możemy wprowadzić je do naszego menu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk