Śledzie w sosie musztardowym

Opublikowano: 22.07.2021 r.
Śledź w oleju, majonez, musztarda, cebula – to tylko kilka kluczowych składników potrzebnych do stworzenia pysznych śledzi w sosie musztardowym. Te proste, ale smakowite składniki łączą się w aromatyczną całość, która zadowoli Twoje podniebienie. Ten przepis jest idealny na danie główne lub dodatki do chleba.
Składniki dla 6 porcji:
- Śledź w oleju - 500 g (5 filetów)
- Majonez - 75 g (3 łyżki)
- Musztarda - 100 g (4 łyżki)
- Cebula - 200 g (2 szt)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 150 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- miska, prostokątne naczynie
Przepis krok po kroku
- Śledzie wyciągnij z zalewy i odcedź. Pokrój w mniejsze kawałki.
- Jogurt połącz z musztardą, majonezem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i dodaj do śledzi.
- Cebulę pokrój w piórka i wymieszaj razem ze śledziami.
- Całość wstaw do lodówki na 2 godziny.
Komentarz dietetyka
To świetny pomysł na zdrową i pełną witamin i zdrowych tłuszczów rybę.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny