Śledzie w śmietanie z ziemniakami
Opublikowano: 09.06.2021 r.
Ziemniaki, śledź w oleju, śmietana i cebula - to klucz do przepisu na śledzie w śmietanie z ziemniakami. Proste, ale smakowite połączenie, które wciąga od pierwszego kęsa. Delikatne ziemniaki doskonale komponują się z aromatycznym śledziem i śmietanowym sosem, w którym ostra cebula dodaje charakteru.
Składniki dla 6 porcji:
- Ziemniaki młode - 300 g
- Śledź w oleju - 500 g
- Śmietana 12% - 150 g
- Majonez light - 70 g
- Cebula - 100 g
- Ogórki konserwowe - 150 g
- Przyprawy - sól, pieprz, szczypiorek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj. Schłodzone ziemniaki pokrój w niezbyt dużą kostkę.
- Śledzie, jeśli trzeba, namocz. Pokrój śledzie w kostkę.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Ogórki pokrój w kostkę.
- Śledzie wymieszaj z ziemniakami, cebulą, ogórkami oraz śmietaną i majonezem. Dopraw wg uznania. W razie potrzeby dodaj cukier.
- Gotową sałatkę wyłóż do miseczki i posyp świeżym szczypiorkiem.
Komentarz dietetyka
Wysokokaloryczny przepis, ale z niskim indeksem glikemicznym. Sałatka jest sycąca.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości